Do kanalizacji sanitarnej z budynków mieszkalnych odprowadza się ścieki bytowe. Powstają one bezpośrednio w związku z życiem ludzi. Do kanału będą więc podłączone odpływy z kuchni, łazienki, ubikacji oraz ścieki z mycia i prania.
Zabronione jest wprowadzanie do kanalizacji sanitarnej wód deszczowych i drenażowych oraz ścieków gospodarczych: gnojowicy czy odcieków z kiszonek.
Do kanalizacji sanitarnej mogą być wprowadzane niektóre ścieki przemysłowe powstające podczas prowadzenia działalności gospodarczej. Niektóre zanieczyszczenia zawarte w takich ściekach przed wprowadzeniem do kanalizacji sanitarnej muszą zostać usunięte. Szczególnie jest to spowodowane koniecznością ochrony mikroorganizmów biorących udział w procesie oczyszczania ścieków oraz możliwościami technicznymi komunalnej oczyszczalni ścieków i sieci kanalizacyjnej.
Obowiązek podczyszczania ścieków wynika z:
- § 123 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U.2019.1065)
- art. 10 pkt 2 Ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.
W związku z powyższym na etapie planowania, przed rozpoczęciem wprowadzania ścieków do kanalizacji sanitarnej należy zwrócić się o wydanie warunków technicznych podłączenia do sieci i warunków co do jakości ścieków odprowadzanych. Podobny obowiązek mają dostawcy ścieków podłączeni już do kanalizacji ale zmieniający sposób użytkowania obiektu lub zmieniający rodzaj działalności gospodarczej.
Na podstawie otrzymanych warunków dostawca ścieków może zlecić wykonanie projektu i budowę podczyszczalni ścieków. Ze względu na czasochłonność wykonania tych prac o warunki techniczne należy wystąpić z odpowiednim wyprzedzeniem.
Obowiązek podczyszczania ścieków zazwyczaj dotyczy zakładów przemysłowych, ale może być wymagany również w innych obiektach. Na przykład na ściekach wypływających z kuchni przy barach, restauracjach, stołówkach czy jadłodajniach należy instalować separatory tłuszczy organicznych.
Informacje poglądowe dotyczące niektórych, wymaganych urządzeń podczyszcząjacych
RESTAURACJE, BARY, STOŁÓWKI
Ze względu na lokalizację punktów gastronomicznych w różnych punktach sieci kanalizacyjnej na etapie planowania tego punktu należy zwrócić się do przedsiębiorstwa o wydanie warunków szczegółowych w tym zakresie.
PIEKARNIE
Skrobia znajduje się w ziemniakach, zbożu oraz w roślinach strączkowych w formie ziarenek we wnętrzu komórek. Podczas procesu obierania ziarenka skrobi (komórki) są rozrywane i skrobia jest wypłukiwana przez wodę. Ścieki zawierające skrobię przyczyniają się do powstawania osadów w przewodach odpływowych i do tworzenia się narostów oraz zapychania rur kanalizacyjnych.
Jednym z urządzeń podczyszczających jest separator skrobi. Służy do podczyszczania ścieków ze skrobi powstałej przy obróbce ziemniaków oraz przy produkcji makaronów, krochmalu, w piekarniach, itp.