Wynik analiz fizykochemicznych |
||||
L.p. |
Oznaczenie |
Jednostka |
Wynik |
Wartość parametryczna1) |
1. |
Mętność |
NTU |
0,28 |
Akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0. |
2. |
Barwa |
mg Pt /l |
<3 |
Akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian2) |
3. |
Zapach |
- |
Brak nieprawidłowego zapachu
|
Akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
4. |
Smak |
- |
Brak nieprawidłowego smaku |
Akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5. |
Stężenie jonów wodoru(pH) |
|
7,1
|
6,5-9,5 |
6. |
Glin |
µg Al /l |
20 |
200 |
7. |
Przewodność w 25 oC |
µS/cm |
176,7 |
2500 |
8. |
Twardość ogólna |
mg CaCO3/l |
813)
|
60-500 |
9. |
Chlor wolny |
mg/l |
0,24 |
0,3 (w punkcie czerpalnym u konsumenta) |
Wynik analiz mikrobiologicznych |
||||
1. |
Bakterie grupy coli |
NPL/100 ml |
0 |
0 |
2. |
Escherichia coli |
NPL/100 ml |
0 |
0 |
3. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C |
jtk/1 ml |
nie wykryto w 1 ml |
Bez nieprawidłowych zmian4) |
Jednostka |
mg/l CaCO3 |
mmol/l |
mval/l |
oniem. |
oang. |
ofranc. |
Przeliczniki dla wartości podanej w mg/l CaCO3 |
1 |
0,01 |
0,02 |
0,056 |
0,07 |
0,1 |
Przykład |
100 |
1,0 |
2,0 |
5,6 |
7,0 |
10,0 |
Opisowe określenia skali twardości wody:
mg/l CaCO3 |
Stopnie twardości (oniem.) |
mval/l
|
skala twardości wody
|
0 - 90 |
0 - 5 |
0 - 1,78 |
bardzo miękka |
90 - 180 |
5 - 10 |
1,78 - 3,78 |
miękka |
180 - 270 |
10 - 15 |
3,57 - 5,35 |
o średniej twardości |
270 - 360 |
15 - 20 |
5,35 - 7,13 |
o znacznej twardości |
360 - 540 |
20 - 30 |
7,13 - 10,70 |
twarda |
powyżej 540 |
powyżej 30 |
powyżej 10,70 |
bardzo twarda |
Tabela na podstawie: "Fizyko-chemiczne badanie wody i ścieków" wydanie drugie opracowane pod kierunkiem Jana Dojlido